Ethische software

Naast Open Source is er de trend om software te publiceren onder een licentie die wat meer normen en waarden van de gebruiker vraagt.

Mensenrechten, eerlijke compensatie, toegankelijkheid, veiligheid, privacy; het zijn allemaal ethische normen en waarden die veel software developers respecteren en nastreven, naast het open zijn van source code.

Toch zijn dit zijn allemaal zaken die een Open Source licentie niet zomaar mag eisen van zijn gebruikers. Open Source licenties mogen immers niet discrimineren “against persons and groups” en “against fields of endeavour”, en dit soort normen en waarden afdwingen werkt toch al gauw als een beperking voor sommige mensen en doelen. Dus wie ethisch gedrag van zijn gebruikers wil eisen, redt het niet perse met een Open Source licentie. Het eisen van deze normen en waarden is naar mening van de OSI discriminerend.

Juist voor deze licenties is er een nieuwe standaard opgericht voor licenties: Ethical Licenses. Naast SSPL-achtige licenties, is er met Ethical Licenses dus nog een categorie licenties die willen afwijken van de volledige vrijheid van Open Source.

Blik van de CTO: Een goed initiatief, maar met minstens één nadeel… je bent on-your-own als er juridisch gedoe van komt. Dus dit soort software wil ik vooralsnog liever niet gebruiken.
Of anders behandel het als alle proprietary licenties. En bel eerst je lawyer.
Waarom? Nou, bijvoorbeeld voor clausules als:
3. Indemnity. Licensee shall hold harmless and indemnify Licensor (and any other contributor) against all losses, damages, liabilities, deficiencies, claims, actions, judgments, settlements, interest, awards, penalties, fines, costs, or expenses of whatever kind, including Licensor’s reasonable attorneys’ fees, arising out of or relating to Licensee’s use of the Software in violation of Human Rights Laws or Human Rights Principles.

Leave a Reply