API’s & copyright

Auteursrecht beschermt source code tegen het zonder toestemming verspreiden door derden. Dat gaat al in bij een klein beetje source code, zo is er al eens auteursrecht toegekend op elf woorden tekst.

Maar gelukkig is er in de VS nu wel helderheid over het gebruik van APIs, in dit geval de 11k+ regels source code van Java SE. Aangezien dit in Android gebruikt werd, meende Oracle daarvoor een schadeclaim voor copyright violation in te kunnen dienen van een miljoen per regel. Lagere rechters gingen hier in mee, maar uiteindelijk heeft het hoofdgerechtshof van de VS besloten dat APIs niet onder het (Amerikaanse) auteursrecht vallen. Of preciezer, het gebruik van APIs op een normale wijze valt onder fair use.

Blik van de CTO: IANAL, dus raadpleeg bij twijfel altijd een jurist. Maar dan wel een gespecialiseerde, want verreweg de meeste hebben geen bal verstand van dit soort materie. Maar goed, als daar even geen tijd voor is: mijn vuistregel is dat je APIs gewoon mag gebruiken (=overtypen/kopiƫren) zonder auteursrechtelijke ellende.

Leave a Reply